SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badania do

  • Czym jest gorączka?

    Artykuł
    Zdrowie

    Temperatura ciała wiele mówi o naszym zdrowiu i według Mayo Clinic jest jednym z czterech kluczowych parametrów życiowych, na które zwracają uwagę lekarze podczas choroby. Gorączka może być wywołana infekcją, ale nie tylko. W tym artykule dowiesz się, jakie jeszcze czynniki mają wpływ na temperaturę naszego ciała. Dzieci mają wyższą temperaturę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3233 Data: 2021-04-19 11:51:39
  • Mięśnie rosną jak na… pestkach moreli

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pestki moreli nie są tak smaczną przekąską jak orzechy. Są dosyć gorzkie. Zresztą nie można jadać ich zbyt dużo; dwie, góra trzy dziennie. Ten limit wyznacza amigdalina – ich substancja aktywna biologicznie, która w większych dawkach może być toksyczna. Skąd więc tak wielka popularność pestek moreli? Nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” Na koniec [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1186 Data: 2021-05-28 17:25:38
  • [...] a kontrolne straciły 0.59 kg. Wnioski Trening oporowy może przeciwdziałać utracie masy mięśniowej u pacjentów z rakiem. Zwłaszcza gdy trening jest nadzorowany. Referencje, badania, literatura: Maximilian Koeppel i in. Muscle hypertrophy in cancer patients and survivors via strength training. A meta-analysis and meta-regression [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 788 Data: 2021-07-24 17:11:41
  • Jakie składniki diety utrudniają wchłanianie żelaza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się, że statystycznie było go jedynie 13 mg. Niby różnica wynosiła zaledwie 5 mg żelaza, ale procentowo to już niecałe 30% mniej, niż powinny zjadać... Wnioski z tego badania unaoczniają nam, że to właśnie panie przed menopauzą oraz w ciąży (ze względu na zwiększone zapotrzebowanie) oraz dzieci i młodzież, których dieta często pozostawia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 910 Data: 2021-09-07 14:30:18
  • Lecytyna - nie tylko dla wegan i wegetarian

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] poziom choliny w naszym organizmie i myślimy o jej uzupełnieniu suplementacyjnym, lepiej wybierać lecytynę, niż dedykowane preparaty zawierające samą cholinę. Jak pokazały badania naukowe, lecytyna lepiej podnosi poziom choliny we krwi, niż ona sama. Kto narażony jest na niedobory? Jeszcze całkiem niedawno spożycie właściwej ilości lecytyny, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1276 Data: 2021-10-18 07:50:13
  • Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia, palenia w przełyku lub górnej części brzucha, które uprzykrza nam życie. Zazwyczaj pojawia się po obfitym posiłku lub po spożyciu np. kawy. Czy jest to zjawisko, którym należy się martwić? Czy zgaga ma konsekwencje dla naszego zdrowia? Czym jest zgaga i jakie są jej przyczyny? Czy trzeba iść do lekarza? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1520 Data: 2023-02-09 13:12:34
  • [...] wyniki swoich badań w artykule w Nutries. Odkryli, że organizm nie wchłania EGCG (głównej bioaktywnej substancji w zielonej herbacie) w połączeniu z żywnością. Szczegóły badania Naukowcy podali czterem zdrowym osobom 500 mg EGCG (Teavigo, wyprodukowanego przez DSM) w trzech różnych sytuacjach: EGCG w postaci kapsułek rano na czczo EGCG w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4119 Data: 2018-10-09 21:40:29
  • Branża fitness co chwilę odsłania przed nami nowinki techniczne, które mają na celu usprawnić nasze ciało i spowodować, że podejmowany wysiłek będzie dużo efektywniejszy. Zazwyczaj, do nowości mają dostęp w pierwszej kolejności sportowcy elitarni, którzy chcą być o krok przed konkurencją, łapiąc się dosłownie wszystkiego. To, co sprawdza się w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8123 Data: 2019-06-03 07:13:47
  • Podjęcie decyzji o rozpoczęciu treningu siłowego jest tylko jednym z elementów, które warunkują sukces w dążeniu do lepszej sylwetki. Badania naukowe przeprowadzone przez Anglików z University of Coventry dowodzą, że uczęszczanie na siłownię bez odpowiedniego planu treningowego nie daje oczekiwanych efektów.  Trening z planem i bez planu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6814 Data: 2019-09-04 12:40:53
  • Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zgodnie z tym, co pokazują badania naukowe, nawet jeśli nie trenujesz z obciążeniem, możesz zyskać lub zachować więcej mięśni i siły, dzięki spożywaniu kilku posiłków dziennie zawierających 30-45 g białka (na posiłek). Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3342 Data: 2019-10-11 18:42:17
  • [...] wsp. sprawdzali, jak dieta, która ma mniej restrykcyjny charakter, wpłynie na zdrowie. https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S1550413119306114-fx1.jpg Grafika: wyniki badania w skrócie. W badaniu wzięło udział 19 osób z zespołem metabolicznym. 84% z nich używało leków, takich jak statyny i leki obniżające ciśnienie krwi. Przed rozpoczęciem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5487 Data: 2019-12-23 08:38:31
  • Osteoporoza należy do chorób, które charakteryzuje utrata masy kostnej. Osoby dotknięte tą przypadłością posiadają dużo słabsze kości (niż osoby zdrowe), które nie są odporne na urazy. W związku z tym czasem niegroźne kontuzje kończą się poważnymi złamaniami. Bibliografia: Abramovitz, Melissa. Osteoporosis (Diseases & Disorders). New York, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7455 Data: 2020-04-02 19:09:39
  • [...] jest dużo wyższa, niż w surowym warzywie w przeliczeniu na gramy. Likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy wśród karotenoidów. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują, że właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne likopenu mogą wpływać profilaktycznie i wspierać walkę z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2301 Data: 2020-12-07 10:46:22
  • [...] po 13,5 dniach. Po samym miodzie rany goiły się prawie 17 dni. Czyli oznacza to, że czosnek i miód są bardzo skuteczne lub iż Solcoseryl posiada średnią efektywność. Inne badania Istnieją badania dotyczące leczenia uszkodzeń rogówki. W jednym z takich eksperymentów regularne aplikowanie Solcoserylu w postaci żelu było bardziej skuteczne w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2079 Data: 2021-01-09 16:43:19
  • [...] co drugi dzień lub stosowanie mniejszych dawek. Przed i po suplementacji należy unikać wymienionych pokarmów, które mogą utrudniać wchłanianie żelaza. Bibliografia - link do badania: https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-020-01360-2  McCormick, R., Sim, M., Dawson, B. et al. Refining Treatment Strategies for Iron Deficient Athletes. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6206 Data: 2021-01-31 13:48:23
  • [...] zwiększania poziomu HDL Wszystko to przy braku istotnych skutków ubocznych - należy jednak zachować umiar w długości stosowania, gdyż po dłuższym czasie mogą pojawić się pewne powikłania np.: zwiększenie ryzyka występowania krwawień, powikłań oddechowych i zapalenia skóry.  Bibliografia - link do badania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30088304/

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4797 Data: 2021-02-18 11:55:59
  • [...] każda mądrze skomponowana dieta, która jest dobrze zbilansowana nada się do wspomagania terapii PCOS, w szczególności DASH, dieta śródziemnomorska, lowcarb itd. Referencje, badania, literatura: Yujie Shang I in. Effect of Diet on Insulin Resistance in Polycystic Ovary Syndrome https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/105/10/3346/5867491 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2572 Data: 2021-05-03 08:42:39
  • [...] na kreatynę pochodzącą z wewnętrznej syntezy w ustroju. Okazało się, że weganie, którzy nie otrzymują kreatyny w diecie, mogą więcej syntetyzować. Jednak po szczegółowych badaniach ustalono, że u wegan stężenie kreatyny w ustroju, w tym we krwi, mózgu oraz w mięśniach szkieletowych jest mniejsze, niż oczekiwano. Z tego powodu, aby przywrócić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2211 Data: 2022-05-06 17:41:34
  • [...] zmianę tylko o 1,53%, ogólnie stężenie glukozy we krwi było ~20% niższe w warunkach, gdy podawano sok z cytryny, w porównaniu do jedzenia samego ryżu. Wnioski Wyniki badania wskazują, że podawanie 30 g soku z cytryny przed posiłkiem węglowodanowym hamuje hiperglikemię poposiłkową. Sok z cytryny przed posiłkami może zmniejszyć stres [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1548 Data: 2022-05-12 14:22:40
  • [...] to pożyteczne bakterie, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia. Regularna suplementacja zmniejsza stan zapalny i modyfikuje odpowiedź immunologiczną organizmu. Niektóre badania sugerują, że to działanie przeciwzapalne może zmniejszać objawy alergii, ale obszar ten wymaga głębszej analizy. Probiotyki można suplementować, a także spożywać za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 605 Data: 2022-07-26 11:39:12